Wat is rooten?

Je smartphone of tablet rooten, is eigenlijk je fabrieksinstellingen veranderen. Door een smartphone te rooten kun je andere vaak nieuwere software op je toestel zetten. Denk aan nieuwere Android versies. Hierdoor kun je ook de nieuwste apps gaan gebruiken. Er zijn vele zogenaamde custom ROMs waarmee je de laatste versie van Android op een specifieke smartphone of tablet kunt zetten.

smartphone rooten

Voordelen
Met het rooten en tweaken van je msartphone kun je de snelheid verbeteren, betere back-ups uitvoeren, de batterijduur optimaliseren (gaat dus langer mee) en ook extra functies aan bijvoorbeeld de USB uitgang toewijzen zoals OTG. En je kunt meer van onze kabels gebruiken ;-)

Nadelen
Het lijkt allemaal fantastisch, maar er kleven ook nadelen aan. Meestal vervalt je garantie. Veel fabrikanten geven aan dat jet niet mag rooten. Je hebt geen automatische fabrieksupdates meer. Dit moet je handmatig gaan doen. Als je niet goed weet wat je doet kun je de smartphone en software onherstelbaar beschadigen!

Oude versus nieuwe Android smartphone rooten
Vaak wordt er geadviseerd eerst met een goedkope en wat oudere Android smartphone aan de slag te gaan, dan meteen met je allernieuwste gadget. Goedkopere en oudere modellen zijn vaak makkelijker te rooten. De nieuwste modellen zijn moeilijker en hebben meer beveiligingssystemen waardoor je smartphone als het ware op slot kan raken 'bricked'.

Specifieke software voor je smartphone is eenvoudig online te vinden. Je zet via een PC of laptop de nieuwe software eenvoudig op je telefoon.

Het gaat ongeveer in de volgende stappen (afhankelijk van de software):
1 Download de laatste drivers voor jou smartphone (via Google of officiële website fabrikant)
2 Download root software (zoek via Google of XDA of Tweakers forum)
3 Ga op je smartphone naar Instellingen -->Applicaties --> Ontwikkelingen en zorg dat daar alles is aan gevinkt.
4 Haal je SD kaartje eruit als er een in zit.
5 Sluit je smartphone aan de computer aan.
6 Start de software op en volg de aanwijzingen.Meer informatie
Er zijn een aantal interessante fora en websites waar je meer informatie over het rooten van je tablet kunt vinden. Het XDA-Forum is een van de grootste fora waar consumenten en ontwikkelaars samenkomen en ideeën over extra functies, roots en custom ROMs uitwisselen. Hier vind je ook vaak een uitgebreide uitleg over hoe je jouw apparaat kunt rooten en welke custom ROMs (nieuwe Android versies) je kunt installeren. Ook op het Nederlandse forum van Tweakers is een hoop informatie te vinden over het rooten van je tablet en het installeren van een custom ROM.

5 Artikel(en)

per pagina

5 Artikel(en)

per pagina